Når der skal ansættes en ny medarbejder, er nogle ting du skal overveje. Hvis det er din allerførste ansættelse, så er der nogle ting du skal være opmærksom på, for der er nogle krav til hvordan stillingsopslaget skal være og hvad med ansættelseskontrakten, hvordan fungerer den lige. Det giver vi dig en guide over her.

Inden ansættelse

Når du skal i gang med at finde en ny medarbejder, så skal du lave et stillingsopslag og den skal overholde nogle krav. Du skal bl.a. tænke over ligestillings og forskelsbehandlings lovene. Du må f.eks. ikke skrive at du har brug for en mand i 30’erne til din stilling, da det er at gøre forskel på mennesker og vil være forskelsbehandling.

Du skal lave opslagene så der er mulighed for at begge køn i arbejdsdygtig alder, kan søge jobbet. Du skal også være opmærksom på hvordan at du opbevare ansøgninger, når de kommer. For der er regler om hvor længe du må gemme ansøgningerne og der er tit også personfølsomme oplysninger i ansøgningen, som du skal sørge for at der ikke er andre der har adgang til andet end dig. Det er en god ide at kigge i persondataloven, for at se hvad du skal og ikke skal gøre. 

Til samtalen skal du også være opmærksom på, hvad det er du spørger en potentiel medarbejder om, da for private spørgsmål kan være imod ligestilling og forskelsbehandlings lovene.

Ansættelseskontrakten

Har du fundet den helt rigtige medarbejder, som du gerne vil ansætte, så skal du indenfor den første måned udarbejde en ansættelseskontrakt, som både du og din medarbejder skal underskrive. Denne kontrakt har nogle regler som den skal overholde og nogle krav til hvad der skal indgå. Det som der skal være med i kontrakten, er navn og adresse på både virksomheden og medarbejderen, hvor ansættelsen foregår, altså der hvor medarbejderen skal møde op hver dag, for at udføre arbejdet for dig. Der skal være en stillingsbetegnelse for medarbejderen, hvilken rolle er det som medarbejderen skal udfylde. En dato for hvornår medarbejderen skal starte og et sluttidspunkt, hvis det er en tidsbegrænset stilling. I kontrakten skal der også indgå regler for ferie, opsigelsesvarsler og den vigtigste, aftalen om lønnen som medarbejderen skal have. Der skal også indgå arbejdstid og hvis der er en overenskomst, skal denne også nævnes. Er der nogle personalegoder eller andre ting som er vigtigt for dig at medarbejderen skal overholde, som f.eks. at medarbejderen skal snakke et bestemt sprog, skal disse også indgå i kontrakten.

Opsigelse af medarbejder

Finder du ud af at medarbejderen ikke længere skal være ansat. Det kan være af forskellige årsager, så er der nogle ting du lige skal huske. Er det dig der fyrer medarbejderen, skal du gøre det skriftligt. Denne skriftlige opsigelse skal som minimum, have opsigelsesdatoen og hvad der skal ske, fra medarbejderen er opsagt og til at denne har sin sidste dag. Som regel har medarbejderen en måneds varsel, og det er denne periode som i skal finde ud af om medarbejderen skal arbejde normalt eller om der skal laves en fritstillingsordning. Du skal altid huske at du skal have en saglig begrundelse for at fyre medarbejderen.  Har du brug for hjælp til reglerne om ansættelse, kan du kontakte Ballisager, der kan hjælpe dig med alt fra stillingsopslaget og til ansættelseskontrakten.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Post Navigation